YOUR DENTAL BLOG

Γιατί η οδοντιατρική γνώση χαρίζεται απλόχερα!Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και η επιστροφή στα θρανία αποτελεί ουσιαστικά το τέλος μιας μακράς περιόδου καλοκαιρινών διακοπών και καθημερινής ανεμελιάς για τους μικρούς μας φίλους. Τόσο οι υποχρεώσεις του σχολικού προγράμματος όσο και αυτές των εξωσχολικών δραστηριοτήτων είναι οι βασικές προτεραιότητες για τα παιδιά όλων των ηλικιών και τους γονείς τους και το τελευταίο πράγμα που… περνά από το μυαλό πλέον όλων είναι η ευαίσθητη στοματική υγεία.

Παιδιά και Υγιή Δόντια: Δύο έννοιες αντίθετες…..
Αποτελεί δυσάρεστο γεγονός πως τα οδοντιατρικά προβλήματα είναι αρκετά διαδεδομένα στα παιδιά καθώς δεν είναι συνηθισμένα και εκπαιδευμένα να φροντίζουν με συνέπεια και με ορθό τρόπο την στοματική κοιλότητα τους ενώ παράλληλα η αλόγιστη κατανάλωση γλυκών δυσχεραίνει την κατάσταση της στοματικής υγείας. Σχετικές έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν πως το 40% των παιδιών που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο παρουσιάζουν τερηδονικές βλάβες  ενώ για τα παιδιά που μόλις έχουν εγγραφεί στην πρώτη τάξη του Δημοτικού, το ποσοστό ανεβαίνει στο 50%. Σύμφωνα με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, πάνω από τα δύο τρίτα των παιδιών στην χώρα μας αποκτούν τουλάχιστον μια τερηδονική βλάβη πριν την ηλικία των 12 ετών, σχεδόν το 80% αυτών έχουν μια μέτρια ως κακή στοματική υγιεινή ενώ, ανεξάρτητα από το παράγοντα της ηλικίας, περίπου το 60% των Ελλήνων ασθενών δεν επισκέπτεται τον οδοντίατρο αν δεν έχει εκδηλωθεί ήδη επίμονος οδοντικός πόνος ή άλλα προβλήματα όπως αποστήματα και κατάγματα δοντιών, δυσκολία μάσησης ή ακόμα και απώλεια μόνιμων δοντιών.

Σεπτέμβριος = Σχολείο + Οδοντίατρος !
Έχει αποδειχθεί πως τα ποικίλα οδοντιατρικά προβλήματα των παιδιών όπως οι τερηδονικές βλάβες και η ουλίτιδα είναι σε θέση να επηρεάσουν αρνητικά τις σχολικές επιδόσεις τους. Πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας (ADA) υποστηρίζει πως ένα μικρό παιδί με χρόνιο πόνο σε ένα ή περισσότερα δόντια μπορεί να δυσκολεύεται στην τροφή, την ομιλία, την συγκέντρωση και στην παρακολούθηση των μαθημάτων λόγω του πόνου, να μοιάζει αγχωμένο και κουρασμένο λόγω της ταλαιπωρίας ή ακόμα να απουσιάζει από τις υποχρεώσεις του λόγω της κατάστασης του. Για αυτό τον λόγο κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής και ο περιοδικός οδοντιατρικός έλεγχος πριν από την έναρξη του σχολικού έτους.

Ο πυλώνας γύρω από τον οποίο κινείται η επίσκεψη στον οδοντίατρο για τους μικρούς μας φίλους δεν είναι άλλος από την πρόληψη των τερηδονικών βλαβών τόσο μέσω της τοποθέτησης Sealants στις μασητικές επιφάνειες των οπίσθιων μόνιμων δοντιών όσο και με την διαδικασία της Φθορίωσης και την τοπική εφαρμογή φθορίου και τον ενδελεχή έλεγχο της υγείας των ούλων, καθώς σε αυτές τις ηλικίες οι αυξανόμενες ορμονικές μεταβολές έχουν αντίκτυπο σε αυτά με την εμφάνιση ουλίτιδας. Παράλληλα, αν το παιδί βρίσκεται ηλικιακά στην έναρξη του Δημοτικού, κρίνεται κατάλληλη η στιγμή και για την πρώτη ορθοδοντική αξιολόγηση για την έγκαιρη διάγνωση μελλοντικών σοβαρών ορθοδοντικών ανωμαλιών και την αρτιότερη θεραπεία αυτών.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς συνοδεύεται και από την έναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων για αρκετούς μικρούς μαθητές και η ευσυνείδητη προστασία των δοντιών, των μαλακών ιστών και των γνάθων από τυχόν τραυματισμούς εκδηλώνεται από την χρήση ενός στοματικού εξατομικευμένου προστατευτικού νάρθηκα, τον οποίο ο οδοντίατρος κατασκευάζει κατά την προληπτική αυτή επίσκεψη. Τέλος, πριν περάσουν την εξώπορτα του οδοντιατρείου γονείς και παιδιά, δεν θα μπορούσαν να λείψουν φυσικά οι απαραίτητες οδηγίες για τον ορθό και τακτικό τρόπο βουρτσίσματος και χρήσιμες συμβουλές για μια σωστή στοματική φροντίδα όπως είναι οι διατροφικές συνήθειες. Είναι κομβικής σημασίας η επαναδραστηριοποίηση των παιδιών στο θέμα της στοματικής υγείας και η μύηση τους από αυτές τις μικρές ηλικίες σε έναν υγιή τρόπο ζωής που θα τους διασφαλίσει για πάντα ένα όμορφο χαμόγελο.Καλησπέρα! Την γνωριμία με τα βασικά χαρακτηριστικά της περιοδοντικής νόσου και το πως μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα μας, ακολουθεί η αναφορά στις μεθόδους θεραπείας της νόσου ανάλογα το στάδιο της εξέλιξης της.

–>Θεραπεία Ουλίτιδας
Αναμφίβολα το αποδοτικότερο μέσο θεραπείας οποιασδήποτε νόσου δεν είναι άλλο από την πρόληψη. Η πρόληψη της ουλίτιδας μπορεί να γίνει με σχετική ευκολία, με την εξάλειψη όλων των παθογόνων παραγόντων που συνδέονται με την μικροβιακή μόλυνση και την πρόκληση της περιοδοντικής νόσου. Κύρια χαρακτηριστικά της πρόληψης αποτελούν το τακτικό και ορθό βούρτσισμα των δοντιών για την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας, η χρήση οδοντικού νήματος και μεσοδόντιων βουρτσών για τις πιο δυσπρόσβατες περιοχές, η σωστή επιλογή οδοντόκρεμας με το κατάλληλο περιεχόμενο αντιμικροβιακών παραγόντων καθώς και η χρήση στοματικού διαλύματος με χλωρεξιδίνη ως συμπληρωματικό του βουρτσίσματος. Εξίσου σημαντικά μέτρα πρόληψης της στοματικής υγιεινής και όχι μόνο θεωρούνται η σωστή διατροφή, δίχως την υπερβολική κατανάλωση σακχάρων που συμβάλλουν στην δημιουργία της οδοντικής πλάκας, η διακοπή συνηθειών όπως το κάπνισμα που σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνων στο στόμα.

Κατά την επίσκεψη του ασθενή στον χώρο του οδοντιατρείου για την θεραπεία της ουλίτιδας, της αρχικής μορφής της περιοδοντικής νόσου, κύριοι στόχοι της οποιασδήποτε εργασίας αποτελούν η μείωση της υπάρχουσας φλεγμονής των ούλων και η παρεμπόδιση της εξέλιξης προς περιοδοντίτιδα, η εξάλειψη του μικροβιακού φορτίου που ευθύνεται για την έναρξη της νόσου καθώς και η ενεργοποίηση του ασθενή σε θέματα στοματικής υγιεινής με την εξάλειψη επιβαρυντικών παραγόντων και την ενημέρωση για την ορθή πρόληψη και σταθεροποίηση της κατάσταση μετά το πέρας της θεραπείας.

Βασικός άξονας της θεραπείας της ουλίτιδας στο οδοντιατρείο θεωρείται η Αποτρύγωση και η Ριζική Απόξεση (Καθαρισμός δοντιών). Κατά την αποτρύγωση απομακρύνεται η οδοντική πλάκα και η πέτρα (τρυγία) από την περιοχή γύρω από την γραμμή των ούλων ενώ κατά την ριζική απόξεση επιτυγχάνεται ο καθαρισμός της υπο-ουλικής πέτρας και του μικροβιακού φορτίου στις επιφάνεις των ριζών του δοντιού καθώς και η εξομάλυνση ανομαλιών των ριζικών επιφανειών που συμβάλλουν στην προσκόλληση της οδοντικής πλάκας. Η διαδικασία του καθαρισμού των δοντιών πραγματοποιείται με την χρήση ειδικών συσκευών υπερήχων που ονομάζονται ξέστρα. Σε περίπτωση ευαισθησίας των δοντιών, αποτριβών και ουλικών υφιζήσεων, υπάρχει περίπτωση ο βαθύς καθαρισμός να είναι επώδυνος και είναι πιθανή η χρήση τοπικού αναισθητικού. Μια μέθοδος απομάκρυνσης υπερ-ουλικής οδοντικής πλάκας και χρωστικών στην επιφάνεια του δοντιού θεωρείται η σοδοβολή (Αεροστίλβωση), με την οποία πεπιεσμένα μικρά σωματίδια διττανθρακικού νατρίου υπό μορφή σπρέι, καθαρίζουν και γυαλίζουν την οδοντική επιφάνεια.

Με το πέρας της θεραπείας, είναι φυσιολογική μια μικρή αίσθηση πόνου στα δόντια και τα ούλα μετά από έναν βαθύ καθαρισμό, καθώς με την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας και της τρυγίας βρίσκονται εκτεθιμένα πλέον τα οδοντικά σωληνάρια. Συνίσταται η χρήση ενός αντιμικροβιακού στοματικού διαλύματος και η σύσταση παυσιπόνων από τον οδοντίατρο.

–>Θεραπεία Περιοδοντίτιδας
Η πιο σοβαρή και πολύπλοκη μορφή της περιοδοντικής νόσου, η περιοδοντίτιδα, προκαλεί σημαντικές βλάβες τόσο στους συνδετικούς ιστούς και τα ούλα όσο και στο οστό γύρω από τα προσβεβλημένα δόντια, με αποτέλεσμα η θεραπεία της να χαρακτηρίζεται πιο δύσκολη και εξειδικευμένη. Σημαντικό στοιχείο της περιοδοντικής θεραπείας είναι η διατήρηση της στοματικης υγείας και η ανάσχεση της μικροβιακής μόλυνσης. Ακόμα και αν θεωρηθεί επιτυχής, δεν λαμβάνει χώρα η αντικατάσταση των χαμένων ουλικών ιστών και του οστού παρά μόνο με χειρουργικά μέσα ενώ συστημικές παθήσεις δυσχεραίνουν την πρόγνωση.

Η επιλογή του θεραπευτικού μέσου εξαρτάται από τον βαθμό εξέλιξης της περιοδοντικής νόσου (με το βάθος των περιοδοντικών θυλάκων, την κινητικότητα των δοντιών και τον βαθμό απώλειας φατνιακού οστού) καθώς και από την κατάσταση της γενικής υγείας του ασθενή, τις θεραπευτικές προσδοκίες του και την συμμόρφωση του στους στοιχειώδεις κανόνες της στοματικής υγιεινής. Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με συντηρητικά μέσα όπως είναι η Αποτρύγωση, η Ριζική Απόξεση και η χρήση αντιβιοτικών τοπικής χρήσης στους περιοδοντικούς θύλακες, με παρόμοιο τρόπο όπως στο στάδιο της ουλίτιδας είτε με χειρουργικά μέσα. Κατά κύριο λόγο, η χειρουργική θεραπεία προχωρημένης περιοδοντικής νόσου γίνεται από περιοδοντολόγο και περιλαμβάνει επεμβάσεις όπως η ουλεκτομή (Gingivectomy) με την απομάκρυνση ενός νεκρού ή μολυσμένου ουλικού ιστού ώστε να τονωθεί η επούλωση και η ριζική απόξεση με κρημνό, ομοίως με την συνηθισμένη απόξεση αλλά μέσω μιας τομής (κρημνός) κάθετα στα ούλα ώστε να αποκαλυφθεί η ρίζα και να διευκολυνθεί η διαδικασία. Από εκεί και πέρα, είναι εφικτή η αντικατάσταση των χαμένων μαλακών ιστών και του οστού μέσω χειρουργικών επεμβάσεων που περιλαμβάνουν ουλικά και οστικά μοσχεύματα και συμβάλλουν στην αναγέννηση νέων ιστών.

Με την ολοκλήρωση της περιοδοντικής θεραπείας, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες για την διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος και την αποφυγή επανεμφάνισης της νόσου, με τις οδηγίες αυτές να περιλαμβάνουν ορθό και τακτικό βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και στοματοπλύσεων καθώς και προληπτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για έλεγχο και αποτρύγωση.

Καλο Σαββατοκύριακο!!Καλημέρα! Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα πρόβλημα που συναντούμε σε καθημερινή βάση στο οδοντιατρείο και αποτελεί… πηγή αποριών σχεδόν από όλους τους ασθενείς. Τεράστιο το θέμα και επομένως θα χωριστεί σε δύο κομμάτια με το πρώτο να θεωρείται μια εισαγωγή στην περιοδοντική νόσο, τις φάσεις στις οποίες διαχωρίζεται, τα συμπτώματα και την άμεση συσχέτιση της με άλλες παθήσεις και το δεύτερο να επικεντρώνεται στα μέσα θεραπείας! Έχουμε και λέμε λοιπόν…..

Η ουλίτιδα (Gingivitis) αποτελεί το αρχικό στάδιο και την πιο ήπια μορφή της περιοδοντικής νόσου (Periodontal Disease). Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση μιας ελαφριάς φλεγμονής στο επίπεδο των ούλων εξαιτίας της δράσης των παραγόμενων τοξινών από την οδοντική μικροβιακή πλάκα και της πέτρας (τρυγίας) που συσσωρεύεται γύρω από τα δόντια. Θεωρείται αναστρέψιμη, σύμφωνα πάντα με την σωστή στοματική υγιεινή καθώς στο στάδιο της ουλίτιδας δεν παρατηρείται βλάβη στο φατνιακό οστό και τους συνδετικούς (περιοδοντικούς) ιστούς.

Τα βασικότερα συμπτώματα της ουλίτιδας είναι:
Ερεθισμός και αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα των δοντιών, την χρήση οδοντικού νήματος ή ακόμα και κατά την εξέταση στο οδοντιατρείο. Αποτελεί την πιο ασφαλή ένδειξη ύπαρξης ουλίτιδας, ωστόσο αρκετοί ασθενείς αγνοούν το σύμπτωμα ενώ αντί να συνεχίσουν με εντατικό ρυθμό το βούρτσισμα και την απομάκρυνση των παθογόνων μικροβίων γύρω από τα δόντια, το αποφεύγουν λόγω άλγους, επιβαρύνοντας την κατάσταση.
Ουλική υφίζηση (Gingival recession), η υποχώρηση δηλαδή του επιπέδου των ούλων προς την κατεύθυνση της ρίζας του δοντιού και έλλειψη πρόσφυσης των ούλων επάνω στα δόντια, με αποτέλεσμα την δημιουργία θυλάκων ανάμεσα σε ούλο και δόντι με βάθος, στην φάση της ουλίτιδας, από 1 ως 4 χιλιοστά. Συνήθως ο ασθενής σε αυτή την φάση της νόσου θεωρεί ότι τα δόντια του είναι μεγαλύτερα μιας και η υφίζηση δίνει την εντύπωση μεγαλύτερης κλινικής μύλης.
Υπερευαισθησία των δοντιών σε θερμικά ερεθίσματα (ζεστό, κρύο) λόγω της έκθεσης της οδοντίνης και των οδοντινικών σωληναρίων κατά μήκος της ρίζας του δοντιού ύστερα από την υφίζηση των ούλων.
Άσχημη αναπνοή (Halitosis) η οποία μπορεί να συνδυαστεί με την αίσθηση μεταλλικής γεύσης στο στόμα.

     

Η περιοδοντίτιδα χαρακτηρίζεται ως η πιο προχωρημένη και σοβαρή μορφή της περιοδοντικής νόσου. Η βλάβη των περιοδοντικών ιστών στο στάδιο αυτό θεωρείται μη αναστρέψιμη ενώ συνοδεύεται από αποδόμηση και εν τέλει απώλεια οστικής μάζας που μπορεί να οδηγήσει αργότερα ακόμη και σε απώλεια των δοντιών. Συνήθως η εξέλιξη της νόσου είναι πολύ αργή και τα συμπτώματα δεν γίνονται αντιληπτά από τον ασθενή παρά μόνο στο τελικό στάδιο των πολύ σοβαρών μεταβολών στην στοματική κοιλότητα. Κύρια έκφραση της περιοδοντίτιδας είναι η εμφάνιση βαθιών περιοδοντικών θυλάκων γύρω από τα προσβεβλημένα δόντια, η ουλική υποχώρηση σε συνδυασμό με την αποκάλυψη των ριζών, η έντονη αιμορραγία και η συνεχής άσχημη αναπνοή.

Τα κύρια συμπτώματα περιοδοντίτιδας είναι:
Μόνιμος ερεθισμός, οίδημα και συνεχής αιμορραγία των ούλων που συνοδεύονται από έντονο πόνο κατά την οποιαδήποτε επαφή.
Έντονη απώλεια πρόσφυσης των ούλων στο δόντι και ουλική υφίζηση, με τις ρίζες των δοντιών της προσβεβλημένης περιοχής να αποκαλύπτονται πάνω από το ουλικό επίπεδο και να ενισχύουν την οδοντική ευαισθησία.
Βαθείς περιοδοντικοί θύλακοι πάνω από 7 mm. γύρω από τα εν λόγω δόντια, μέσα στους οποίους εισέρχονται και αναπτύσσονται παθογόνοι μικροοργανισμοί. Πολλές φορές η μόλυνση των περιοδοντικών ιστών μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση περιοδοντικού αποστήματος με βασικό χαρακτηριστικό την εμφάνιση πύον στο στόμα.
Επίμονη άσχημη αναπνοή και γεύση στην στοματική κοιλότητα, ακόμα και αμέσως μετά την καθιερωμένη στοματική υγιεινή με βούρτσισμα, οδοντικό νήμα ή στοματικό διάλυμα λόγω της μόνιμης μικροβιακής μόλυνσης.
Αυξημένη κινητικότητα των δοντιών εξαιτίας της βαθμιαίας καταστροφής των συνδετικών ιστών και του οστού της γνάθου που ουσιαστικά συγκρατούν ένα δόντι στην φυσιολογική θέση του.

Επηρεάζει η περιοδοντικής νόσος την υγεία μας;
                Η περιοδοντική νόσος ουσιαστικά αποτελεί μια μικροβιακή μόλυνση των ουλικών και περιοδοντικών ιστών, μια μόλυνση η οποία είναι ικανή μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να λάβει χώρα και σε άλλα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Πρακτικά, τα μόνιμα ερεθισμένα και αιμορραγούντα ούλα ενός περιοδοντικού ασθενή αποτελούν την πύλη εισόδου για τους παθογόνους μικροοργανισμούς ενώ η έντονη φλεγμονή των ούλων είναι σε θέση να δημιουργήσει γενικότερες επιπλοκές στην φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τόσο η ουλίτιδα όσο και η περιοδοντίτιτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον χαρακτήρα του επιβαρυντικού παράγοντα σε αρκετές συστημικές παθήσεις (καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσοι, σακχαρώδης διαβήτης) και σε ιδιάζουσες περιπτώσεις (εγκυμοσύνη).

Καρδιαγγειακές νόσοι
Έρευνες έχουν αποδείξει πως η κακή υγεία των ούλων συνδέεται με την εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα παθογόνα μικρόβια ενισχύουν την δημιουργία αθηροσκλήρωσης, με αποτέλεσμα την αρτηριακή στένωση (την κύρια αιτία της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου) ενώ μπορούν να πλήξουν τον καρδιακό ιστό και να οδηγήσουν σε ενδοκαρδίτιδα.

Αναπνευστικές παθήσεις
Η μικροβιακή λοίμωξη που διαδραματίζεται στους περιοδοντικούς ασθενείς μπορεί να μεταφερθεί με σχετική ευκολία στην περιοχή των πνευμόνων, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα ή επιδεινώνοντας ήδη προϋπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις όπως πνευμονία, βρογχίτιδα, εμφύσημα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα, η μικροβιακή λοίμωξη μπορεί εύκολα να μεταφερθεί από το στόμα προς τους πνεύμονες, είτε προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα, είτε επιδεινώνοντας ήδη προϋπάρχουσες παθήσεις των πνευμόνων όπως πνευμονίες, βρογχίτιδες, εμφύσημα, ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Εγκυμοσύνη
Είναι γνωστό πως η εμφάνιση περιοδοντικής νόσου κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης συνδέεται με αυξημένα ποσοστά (εώς και 7 φορές υψηλότερες πιθανότητες) ενός πρόωρου τοκετού, γέννησης ενός βρέφους με χαμηλό βάρος, προεκλαμψίας ακόμη και αποβολών. Η αύξηση των ορμονών κατά την ευαίσθητη αυτή περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει έναν πιο ειδικό τύπο ουλίτιδας ονόματι Ουλίτιδα της Εγκυμοσύνης. Συνίσταται οι έγκυες γυναίκες να διατηρούν πολύ καλή στοματική υγιεινή και να είναι σε συχνή επαφή με τον Οδοντίατρο.

Σακχαρώδης Διαβήτης
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως διατηρείται μια αμφίδρομη αλληλεπίδραση ανάμεσα στον Σακχαρώδη Διαβήτη και την Περιοδοντική νόσο. Η βακτηριακή λοίμωξη σε προχωρημένο κλινικό στάδιο είναι σε θέση να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού και την ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα ενώ ο ίδιος ο διαβήτης μειώνει την φυσική δυνατότητα ίασης και την αντίσταση του οργανισμού σε περαιτέρω μολύνσεις.

Copyright LeoDent 2019. All rights reserved.