YOUR DENTAL BLOG

Γιατί η οδοντιατρική γνώση χαρίζεται απλόχερα!Η Λεύκανση αποτελεί μια ενδεδειγμένη μέθοδο της αισθητικής οδοντιατρικής με αποκλειστικό στόχο την αλλαγή του χρώματος και της φωτεινότητας των δοντιών. Θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια ενώ συμβάλλει στην ικανοποιητική βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με προσθετικές τεχνικές.

Βασική προϋπόθεση για την κατανόηση της διαδικασίας της λεύκανσης είναι η παραδοχή πως το φυσικό χρώμα των δοντιών διαφέρει από άτομο σε άτομο. Τόσο φυλετικοί και γενετικοί παράγοντες όσο και καθημερινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η διατροφή, η λήψη φαρμάκων, σε συνδυασμό με οδοντιατρικά προβλήματα όπως οδοντικοί τραυματισμοί και ενδοδοντικές θεραπείες οδηγούν σε ένα ευρύ χρωματικό φάσμα των ανθρώπινων δοντιών.

Αναμφίβολα το κιτρινωπό χρώμα των δοντιών κάνει αρκετούς ανθρώπους να αισθάνονται άβολα κατά την ομιλία ή το χαμόγελο τους. Τα δυσχρωμικά αυτά δόντια οφείλουν την παρουσία τους σε ποικίλους παράγοντες όπως είναι η εναπόθεση χρωστικών ουσιών στην επιφάνειά τους. Οι βασικότερες αιτίες που οδηγούν σε αποχρωματισμό των δοντιών και απαιτούν την λεύκανση αυτών είναι:

– Κάπνισμα
– Μακροχρόνια συσσώρευση χρωστικών λόγω διατροφής (καφές,κρασί)
– Φθορίαση (η υπερβολική λήψη φθορίου)
– Χρόνια χρήση αντιβιοτικών τετρακυκλίνης στην παιδική ηλικία
– Τραυματισμοί δοντιών με αιμάτωμα και νέκρωση του οδοντικού πολφού
– Παλαιές εμφράξεις αμαλγάματος
– Ενδοδοντικές θεραπείες δίχως την μεταγενέστερη συνοδεία προσθετικής εργασίας
– Ηλικία, κληρονομικότητα και γενετικοί παράγοντες.

Οι δυσχρωμίες των δοντιών μπορούν να ταξινομηθούν σε εσωτερικές και εξωτερικές. Οι εξωτερικές θεωρούνται και οι πιο συνηθισμένες, αφορούν στην συσσώρευση χρωστικών ουσιών στην επιφάνεια των δοντιών οι οποίες όπως αναφέρθηκε προέρχονται από τις διατροφικές συνήθειες του κάθε ατόμου και κυρίως είναι οι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμες. Ωστόσο αν η προσκόλληση των ουσιών αυτών συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, η εισχώρηση τους στο εσωτερικό του δοντιού τις καθιστά και δυσκολότερες προς αντιμετώπιση. Το ορθό βούρτσισμα των δοντιών σε συνδυασμό με τον τακτικό εξαμηνιαίο καθαρισμό στον χώρο του οδοντιατρείου μπορούν να αποτρέψουν την μακροχρόνια εναπόθεση χρωστικών ουσιών στην εξωτερική οδοντική επιφάνεια αλλά παραμένουν ανεπαρκή μέσα για την αντιμετώπιση των εσωτερικών δυσχρωμιών.

Πως πραγματοποιείται η Λεύκανση;

Η λεύκανση των δοντιών διαδραματίζεται με την χρήση οξειδωτικών παραγόντων όπως είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου 2Ο2 ) με συγκεντρώσεις 15-38% και το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου (CH6N2O3) με 10-44%, με το πρώτο όντας πιο δραστικό να χρησιμοποιείται σε εφαρμογές εντατικής λεύκανσης στον χώρο του ιατρείου και το δεύτερο σε προϊόντα λεύκανσης στο σπίτι.

Η δράση των λευκαντικών ουσιών αποτελείται από την διείσδυση στην αδαμαντίνη και την οδοντίνη και την αποδόμηση των συσσωρευμένων χρωστικών, οδηγώντας παράλληλα στην σταδιακή λεύκανση. Αυτοί οι χημικοί παράγοντες αυτοενεργοποιούνται μόλις τοποθετηθούν προσεχτικά πάνω στην οδοντική επιφάνεια και η δράση τους είναι εφικτό να επιταχυνθεί με την εφαρμογή ειδικής συχνότητας φωτός όπως είναι οι λάμπες αλογόνου, LED και το Laser.

Σαφώς και ο βαθμός της χρωματικής αλλαγής του δοντιού εξαρτάται από το είδος, την αιτία της δυσχρωμικής αλλοίωσης, την συγκέντρωση του λευκαντικού παράγοντα και την συχνότητα εφαρμογής του στο ιατρείο. Μετά το πέρας της θεραπείας, ο ασθενής μπορεί να ακολουθήσει μια πληθώρα τεχνικών οι οποίες θα ωθήσουν στην σταθεροποίηση του χρώματος όπως είναι οι εξατομικευμένοι λευκαντικοί νάρθηκες, οι λευκαντικές οδοντόκρεμες καθημερινής και περιορισμένης χρήσης και τα λευκαντικά gel επάλειψης. Ξεκαθαρίζεται όμως ότι η λεύκανση στο οδοντιατρείο είναι η πιο άμεση και αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος σε σχέση με την μακροχρόνια χρήση φαρμακευτικών προϊόντων στο σπίτι.

Copyright LeoDent 2019. All rights reserved.