Ουλίτιδα και Περιοδοντίτιδα: Θεραπευτικά μέσα (vol.2)

Καλησπέρα! Την γνωριμία με τα βασικά χαρακτηριστικά της περιοδοντικής νόσου και το πως μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα μας, ακολουθεί η αναφορά στις μεθόδους θεραπείας της νόσου ανάλογα το στάδιο της εξέλιξης της.

–>Θεραπεία Ουλίτιδας
Αναμφίβολα το αποδοτικότερο μέσο θεραπείας οποιασδήποτε νόσου δεν είναι άλλο από την πρόληψη. Η πρόληψη της ουλίτιδας μπορεί να γίνει με σχετική ευκολία, με την εξάλειψη όλων των παθογόνων παραγόντων που συνδέονται με την μικροβιακή μόλυνση και την πρόκληση της περιοδοντικής νόσου. Κύρια χαρακτηριστικά της πρόληψης αποτελούν το τακτικό και ορθό βούρτσισμα των δοντιών για την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας, η χρήση οδοντικού νήματος και μεσοδόντιων βουρτσών για τις πιο δυσπρόσβατες περιοχές, η σωστή επιλογή οδοντόκρεμας με το κατάλληλο περιεχόμενο αντιμικροβιακών παραγόντων καθώς και η χρήση στοματικού διαλύματος με χλωρεξιδίνη ως συμπληρωματικό του βουρτσίσματος. Εξίσου σημαντικά μέτρα πρόληψης της στοματικής υγιεινής και όχι μόνο θεωρούνται η σωστή διατροφή, δίχως την υπερβολική κατανάλωση σακχάρων που συμβάλλουν στην δημιουργία της οδοντικής πλάκας, η διακοπή συνηθειών όπως το κάπνισμα που σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνων στο στόμα.

Κατά την επίσκεψη του ασθενή στον χώρο του οδοντιατρείου για την θεραπεία της ουλίτιδας, της αρχικής μορφής της περιοδοντικής νόσου, κύριοι στόχοι της οποιασδήποτε εργασίας αποτελούν η μείωση της υπάρχουσας φλεγμονής των ούλων και η παρεμπόδιση της εξέλιξης προς περιοδοντίτιδα, η εξάλειψη του μικροβιακού φορτίου που ευθύνεται για την έναρξη της νόσου καθώς και η ενεργοποίηση του ασθενή σε θέματα στοματικής υγιεινής με την εξάλειψη επιβαρυντικών παραγόντων και την ενημέρωση για την ορθή πρόληψη και σταθεροποίηση της κατάσταση μετά το πέρας της θεραπείας.

Βασικός άξονας της θεραπείας της ουλίτιδας στο οδοντιατρείο θεωρείται η Αποτρύγωση και η Ριζική Απόξεση (Καθαρισμός δοντιών). Κατά την αποτρύγωση απομακρύνεται η οδοντική πλάκα και η πέτρα (τρυγία) από την περιοχή γύρω από την γραμμή των ούλων ενώ κατά την ριζική απόξεση επιτυγχάνεται ο καθαρισμός της υπο-ουλικής πέτρας και του μικροβιακού φορτίου στις επιφάνεις των ριζών του δοντιού καθώς και η εξομάλυνση ανομαλιών των ριζικών επιφανειών που συμβάλλουν στην προσκόλληση της οδοντικής πλάκας. Η διαδικασία του καθαρισμού των δοντιών πραγματοποιείται με την χρήση ειδικών συσκευών υπερήχων που ονομάζονται ξέστρα. Σε περίπτωση ευαισθησίας των δοντιών, αποτριβών και ουλικών υφιζήσεων, υπάρχει περίπτωση ο βαθύς καθαρισμός να είναι επώδυνος και είναι πιθανή η χρήση τοπικού αναισθητικού. Μια μέθοδος απομάκρυνσης υπερ-ουλικής οδοντικής πλάκας και χρωστικών στην επιφάνεια του δοντιού θεωρείται η σοδοβολή (Αεροστίλβωση), με την οποία πεπιεσμένα μικρά σωματίδια διττανθρακικού νατρίου υπό μορφή σπρέι, καθαρίζουν και γυαλίζουν την οδοντική επιφάνεια.

Με το πέρας της θεραπείας, είναι φυσιολογική μια μικρή αίσθηση πόνου στα δόντια και τα ούλα μετά από έναν βαθύ καθαρισμό, καθώς με την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας και της τρυγίας βρίσκονται εκτεθιμένα πλέον τα οδοντικά σωληνάρια. Συνίσταται η χρήση ενός αντιμικροβιακού στοματικού διαλύματος και η σύσταση παυσιπόνων από τον οδοντίατρο.

–>Θεραπεία Περιοδοντίτιδας
Η πιο σοβαρή και πολύπλοκη μορφή της περιοδοντικής νόσου, η περιοδοντίτιδα, προκαλεί σημαντικές βλάβες τόσο στους συνδετικούς ιστούς και τα ούλα όσο και στο οστό γύρω από τα προσβεβλημένα δόντια, με αποτέλεσμα η θεραπεία της να χαρακτηρίζεται πιο δύσκολη και εξειδικευμένη. Σημαντικό στοιχείο της περιοδοντικής θεραπείας είναι η διατήρηση της στοματικης υγείας και η ανάσχεση της μικροβιακής μόλυνσης. Ακόμα και αν θεωρηθεί επιτυχής, δεν λαμβάνει χώρα η αντικατάσταση των χαμένων ουλικών ιστών και του οστού παρά μόνο με χειρουργικά μέσα ενώ συστημικές παθήσεις δυσχεραίνουν την πρόγνωση.

Η επιλογή του θεραπευτικού μέσου εξαρτάται από τον βαθμό εξέλιξης της περιοδοντικής νόσου (με το βάθος των περιοδοντικών θυλάκων, την κινητικότητα των δοντιών και τον βαθμό απώλειας φατνιακού οστού) καθώς και από την κατάσταση της γενικής υγείας του ασθενή, τις θεραπευτικές προσδοκίες του και την συμμόρφωση του στους στοιχειώδεις κανόνες της στοματικής υγιεινής. Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με συντηρητικά μέσα όπως είναι η Αποτρύγωση, η Ριζική Απόξεση και η χρήση αντιβιοτικών τοπικής χρήσης στους περιοδοντικούς θύλακες, με παρόμοιο τρόπο όπως στο στάδιο της ουλίτιδας είτε με χειρουργικά μέσα. Κατά κύριο λόγο, η χειρουργική θεραπεία προχωρημένης περιοδοντικής νόσου γίνεται από περιοδοντολόγο και περιλαμβάνει επεμβάσεις όπως η ουλεκτομή (Gingivectomy) με την απομάκρυνση ενός νεκρού ή μολυσμένου ουλικού ιστού ώστε να τονωθεί η επούλωση και η ριζική απόξεση με κρημνό, ομοίως με την συνηθισμένη απόξεση αλλά μέσω μιας τομής (κρημνός) κάθετα στα ούλα ώστε να αποκαλυφθεί η ρίζα και να διευκολυνθεί η διαδικασία. Από εκεί και πέρα, είναι εφικτή η αντικατάσταση των χαμένων μαλακών ιστών και του οστού μέσω χειρουργικών επεμβάσεων που περιλαμβάνουν ουλικά και οστικά μοσχεύματα και συμβάλλουν στην αναγέννηση νέων ιστών.

Με την ολοκλήρωση της περιοδοντικής θεραπείας, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες για την διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος και την αποφυγή επανεμφάνισης της νόσου, με τις οδηγίες αυτές να περιλαμβάνουν ορθό και τακτικό βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και στοματοπλύσεων καθώς και προληπτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για έλεγχο και αποτρύγωση.

Καλο Σαββατοκύριακο!!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright LeoDent 2019. All rights reserved.